
Tarımda Doğru Bilinen Yanlışlar - 2 -
DEĞERLİ OKUYUCULARIM;
Öncelikle yazıma başlamadan önce size bir soru sormak istiyorum. Soyağacınıza baktınız mı? Ben baktım bilgi sahibi oldum ancak tatmin olmadım.
Ülke olarak bir kimlik arayışında olduğumuz aşikar. Aslını bilmeyen neslini yönlendiremez. Aklıma ünlü köşe yazarı olan YILMAZ ÖZDİL'İN bir programda söylediği söz geldi. Yılmaz Özdil programda '' TARİHİNİ DİZİ VE FİLMLERDEN ÖĞRENEN NESİL ASLINI ÖĞRENİP DE NE YAPACAK'' Evet sevgili okuyucularım, üzülerek diyorum ki okumayı sevmiyoruz. Okumak bize külfet geliyor. Okumadığımız için de hep birilerinin güdümü ile hareket ediyoruz. TARİH bir milletin can damarıdır ve bizler bu damara sahip çıkmazsak birileri tarihimize alternatif bir tarih çıkarır ve bizler de bu alternatif tarih ile çocuklarımızı yetiştiririz.
Şimdi gelelim asıl meselemize yani TARIMDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARA. Bu hafta ilaçlamada yapılan yanlışlıklar hakkında bir kaç konudan bahsedeceğim.
Üzülerek söylemek istiyorum ki milletçe ilaç kullanmayı çok seviyoruz. Hasta oluyoruz bir doktora gitmek yerine hemen ilaç atıyoruz. Bu durum bitki ilaçlamasında da aynı. Kısaca bu durumu maddeler halinde bahsetmek istiyorum:
- İlaçlar, kesinlikle bir maske eldiven kullanılmadan kapakları açılmamalı ve atılmamalıdır.
- İlaç kullanıldıktan sonra ilaçlama alet ve ekipmanları mutlaka bol su ile temizlenmelidir.
- ilaçların üzerinde bulunan etiketler mutlaka okunmalı ve etikete riayet edilmelidir.
- Etikette bulunan ilaç ile hasat arasında geçen süreye mutlaka uyulmalıdır.
- Kimyasal ilaçlama en son tercih olmalıdır. Biyolojik ya da kültürel önlemler ile halledilmeyen durumlarda ilaçlar tercih edilmelidir.
- Hani kamu spotlarında şöyle bir uyarı vardır. Doktora danışmadan antibiyotik kullanmayın diye. Bende diyorum ki ilaç kullanmadan mutlaka bir ziraat mühendisine yada bitki koruma ürünleri satan bayiye danışılmalıdır.
SAYGILARIMLA...
Yorum yapabilmek için üye olmalısınız Üye olun zaten üye iseniz giriş yapın