
Tarımda Doğru Bilinen Yanlışlar - 1 -
Sevgili okuyucularım;
Bir haftayı daha bitirdik. Geçtiğimiz haftayı üzücü bir haberle bitirdik malesef. 11 vatan evladını daha toprağa vedik. Şehit olan vatan evlatlarına rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyerek yazıma başlamak istiyorum.
Bu haftaki yazımda size gündemden değil de TARIMDA doğru bildiğimiz yanlışlardan bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 10 yılı aşkın piyasada çalışmaktayım. Onlarca sunum, yüzlerce kahvehane toplantılarına katıldım. Bu kahvehane toplantılarında gördüm ki bilinçsiz tarım oldukça fazla. Gerek hayvancılık gerekse ziraatte bir çok bilgiyi ya eksik biliyoruz ya da hiç bilmiyoruz. İşin üzücü tarafı da bilmediğimizi bir türlü kabul etmeyip yardımcı olmaya çalışan mühendis ya da veterinerlere de bir türlü güvenip bilgi alışverişinde bulunmuyoruz. Unutmayalım BİLMEMEK AYIP DEĞİL ÖĞRENMEMEK AYIPTIR.
Doğru bildiğimiz yanlışların başında '' ÇOK GÜBRELEME ÇOK VERİMDİR'' anlayışı ile toprağa bilinçsiz gübre atmak geliyor. Tarımda gelişmiş olan ülkelerde gübrenin çok fazla kullanılmadığını biliyor muydunuz? Şimdi size TOPRAKTAKİ ORGANİK MADDENİN önemli olduğunu söylesem bana ne derdiniz? Bir çoğumuzun belki daha yeni duyduğu bir çoğumuzun da bildiği ancak teoride uygulamadığı ORGANİK MADDE, toprağın anasıdır. Evet yanlış duymadınız toprağın anası. Hep derlerdi ya TOPRAK ANA diye işte toprak anamızın da bir anası var o da ORGANİK MADDE. Yaptığım sunumlarda hep şu örneği veriyorum ORGANİK MADDE ile ilgili olarak; ülke olarak çok sevdiğimiz ve bize özgü olan MENEMENin yapılışı: önce bir tava alıyoruz (TAVA burada TOPRAK oluyor), tavanın içerisine domatesi biberi ve soğanı doğruyoruz ve başlıyoruz karıştırmaya. Burada hepinizin aklından şu geçiyordur, yahu bu adam menemeni yakacak çünkü ilk önce tavaya yağ atmayı unuttu diye. Evet sevgili okuyucularım nasıl ki menemen yağsız olmuyorsa toprakta da organik maddesiz olmuyor.
Uzmanlara göre ideal bir toprakta ORGANİK MADDE 1 e yakın değerde olmalıdır. 1,5 olursa yemede yanında yat. Ama maalesef ülkemizin topraklarındaki organik madde 0,5 civarlarında yani oldukça fakir. Bu durum bitki için yeterli beslenememe gibi sonuçlar doğuruyor. Peki toprak organik maddesinini artırmak için ne yapmak gerekiyor:
- LEONARDİT veya LEONARDİT içerikli organik gübreler tercih edilmeli,
- En az 2 yıllık yanmış hayvan gübreleri kullanılmalı,
- Aşırı gübreleme yapılmamalı,
- Kaldırılan ürünlerin kök veya sapları eğer hastalık yoksa pulluk ile sürüm sırasında toprağa karıştırılmalı,
- İlaç kullanımına dikkat edilmeli,
- Mümkünse toprak işleme sayısı azaltılmalı, toprağın havalanması için merdane çok fazla kullanılmamalı,
SAYGILARIMLA...
Yorum yapabilmek için üye olmalısınız Üye olun zaten üye iseniz giriş yapın