
Aslında Nedir Bu 300 Koyun Meselesi?
Çok Değerli milletinefendisi.com okuyucuları;
Yine bir hafta ortası yazımda sizlerle buluşmak beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Beni mutlu eden iki şey olan Yazmak ve Ziraati aynı anda yapmak çok güzel bir duygu.
Evet sevgili okurlarım bu hafta GTHB gündeme bomba gibi düşen bir proje hakkında bir paylaşımda bulundu. GTHB sayın FAKIBABA, şehirlerde işsiz olan ve köyüne dönmek için fırsat bekleyen gençlere köylerine dönmesi şartı ile 300 damızlık koyun ve asgari ücretle maaş garantisi vereceğini duyurdu. Ayrıca bu gençlere ilave bedava yem, veterinerlik hizmetleri gibi ayrıcalıklar tanınacağını da ekledi.
Şimdi bu gündemde olan bu proje hakkında sizlere düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Genel hatları ile uygulama objektif ve yanlı olmadan yapılırsa güzel sonuçlar vereceğini umut ediyorum. Bu proje alt yapısı oluşmadan teoriye geçerse de ciddi aksaklıklara da neden olabilir. Nedir bu aksaklıklar;
- ÇKS sistemine ilk geçiş sırasında yaşanan arazisini ekmeyenin de destek alması gibi ihtiyacı olmayanın projeye dahil olması,
- Halihazırda 300 adet koyunun barınmasına yetecek miktarda barınakların az bulunması,
- Ülkemiz çayır meraların yetersiz oluşu,
- Sistemin işleyiş mekanizması unutularak akraba eş dost kayırma düşüncesi,
Ülkemizde TARIM SİSTEMİNİN sisteme bağlı olmayıp kişilere bağlı bir sistem haline geldiğini üzülerek görüyorum. GTHB'nın adı buna en iyi örnektir. 1990 lı yıllarda adı TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI iken 2000 li yıllarda ismi TARIM BAKANLIĞI ve halihazırda GTHB yani GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. İstikrar olmazsa başarı tesadüflere kalır. Üzülerek görüyorum ki tarımda istikrarı bir türlü hala yakalayamıyoruz. Anlık yaşıyoruz. Kısa orta ve uzun vadede bir MİLLİ TARIM POLİTİKASI elzem bir durumdur. Bunun için ülkede faaliyet gösteren firmaların CEO ları, akademisyenler, üreticiler ve tüketicilerden oluşan bir komisyon kurulmalı ve bu komisyonun aldığı kararlar bütün herkesin ve kurumların üzerinde olmalıdır.
TÜİK 2017 yılı Türkiye nüfusunu geçtiğimiz hafta yayınladı. Nüfusumuz 80 milyon 810 bin 525 kişi ve bu nüfusun %50,2 si ERKEK, %49,8 i KADIN. İl ve ilçe merkezlerinde yaşayanlar nüfusun % 92,5 iken belde ve köylerde yaşayanların oranı %7,5 . Nüfusumuzun ortanca yaşı 31,7; ortanca yaş erkeklerde 31,1 iken, kadınlarda 32,4 olarak gerçekleşti.
SAYGILARIMLA...
Yorum yapabilmek için üye olmalısınız Üye olun zaten üye iseniz giriş yapın