
Pestisitlerin Kalıntıları
Sayın milletinefendisi.com okuyucuları ;
Öncelikle Kurucu üyelerimize, meslektaşlarıma, çiftçilerimize ve bizleri takip eden tüm okuyucularımıza saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Bu makalemizde Pestisitlerin kalıntıları hakkında bilgi vereceğim..
PESTİSİT KALINTILARI
“BİTKİSEL ÜRÜNLERDE HASTALIK. ZARARLI VE YABANCIOTLARA KARŞI KULLANILAN PESTİSİTLER, BİR GÜN MUTLAKA SİZE DE GERİ DÖNECEKTİR....!”
PESTİSİT :
Tarımsal ürünlerin üretim, tüketim ve depolanması esnasında; onların besin değerini bozan, onlara zarar veren veya onları tamamen tahrip eden hastalık, zararlı ve yabancıotları kontrol altına almak için kullanılan, insan yapımı ya da bitkilerde doğal olarak bulunan kimyasal maddelerdir.Pestisit terimi; insektisitler ve akarisitleri, insekt ve akarların repellentlerini, fungisitleri, herbisitleri, nematositleri, rodentisitleri, molluskisitleri, kuş ve vahşi hayvan repellentlerini, bakterisitleri, defolliantları ve BGD’ni kapsar.
PESTİSİT DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ:
GÜVENLİ: Pestisitler üretimleri, uygulanmaları veya uygulandıktan sonra etkili olma süreci boyunca insanlara zararlı etkiye sahip olmamalıdır
SEÇİCİ: Hangi hastalık, zaralı veya yabancıot hedefleniyor ise ona özel yani seçici olmalıdır.
KISA ÖMÜRLÜ: Hedeflenen sonuç elde edildikten sonra uygulandığı ortamda kolayca azalmalı, formülasyonu oluşturan kimyasal maddeler çevrede zararlı etkiye yol açmamalıdır. Pestisitler ürün üzerinde uzun süre kalıcı, tüketilen kısımlarda birikim yapabilen veya ürün ile etkileşime girebilen yapıda olmamalıdır.
PESTİSİTLERDE ARANAN BAZI ÖZELLİKLER :
- ETKİLİ OLMALI
- DAYANIKLI OLMALI
- BİTKİYE TOKSİK OLMAMALI
- FAYDALILARA ZARARLI OLMAMALI
- BOZUNMA ÜRÜNLERİ ZARARLI OLMAMALI
- KALINTI MİKTARI AZ OLMALI
- İNSAN VE ÇEVRE İÇİN EMNİYETLİ OLMALI
- UCUZ OLMALI
ÜRÜN KALİTESİ YÖNÜNDEN PESTİSİTLERİN FAYDALARI:
Pestisitler, yüksek pazar değeri olan, eşit kalitede, lekesiz, beresiz, zararlı ve hastalık kayıpları en az olan ürünler elde etmek için kullanılan temel bileşiklerdir.
Pestisitler ürünlerde bakteri ve fungusların üretmiş oldukları doğal toksinlerin düzeyini düşürmekte ve böylece bitkisel hastalıkların azalmasına sebep olmaktadır.
Pestisitler ürünlerin besin değerinin artmasına sebep olmaktadır.
PESTİSİT KALINTISI :
KÜÇÜK KİMYASAL PARTİKÜLLER HALİNDE ÜRÜN ÜZERİNDE VEYA İÇİNDE BULUNAN PESTİSİT VE PESTİSİT TÜREVLERİNE DENİR.
PESTİSİT KALINTILARI YA ORJİNAL KİMYASAL YAPILARINDA YA DA METABOLİTLERİ (BOZUNMA ÜRÜNLERİ) HALİNDE ÜRÜN ÜZERİNDE BULUNURLAR.
PESTİSİTLERİN OLUMSUZ ETKİLERİ :
- İNSANLARA OLAN ETKİLERİ
- SULARA VE SUDA YAŞAYAN CANLILARA ETKİLERİ
- TOPRAK VE TOPRAKTA YAŞAYAN
- ORGANİZMALARA ETKİLERİ
- HAVAYA OLAN ETKİLERİ
- YABANİ HAYATA ETKİLERİ
- BİTKİLERE OLAN OLUMSUZ ETKİLERİ
- ARILARA VE DİĞER FAYDALI BÖCEKLERE OLAN ETKİLERİ
SONUÇ OLARAK:
Gerçekte insanlar tükettikleri ürünlerde hiç kalıntı bulunmama veya çok az kalıntı bulunma durumu ile karşı karşıyadırlar. Bu durumun nedenleri:
Bazı durumlarda pestisitler tavsiye dozlarından daha az oranlarda veya daha az uygulama sayılarında kullanılabilmektedir. Bu durum pestisit kullanımının ve ürünlerdeki kalıntılarının izlenilmesiyle de doğrulanmaktadır.
Aynı pestisit bütün ürün çeşitlerinde kullanılmamakta ve her bir ürün değişik pestisitlerle aynı zararlı ve hastalığa karşı ilaçlanmaktadır.
Önemli oranda pestisit kalıntısı muz ve portakal kabuğunda olduğu gibi ürünlerin yenilmeyen kısımlarıyla uzaklaşmakta veya atılmaktadır.
Ürünlerin yenilebilir kısımlarında eser miktarda kalıntı bulunuyor ise bunlar, yıkama, pişirme, konserve yapma, dondurma ve kurutma gibi evde yapılabilen işlemlerle veya gıda sektöründe kullanılan, gıda hazırlama metotları ile daha da azaltılabilmekte ya da parçalanabilmektedir.
Son yıllarda pestisitlerin çoğu çevreye ve insanlara zarar vermeyecek biyolojik ve doğal maddelerden elde edilmeye çalışılmaktadır. Bitki yetiştirme araştırmaları, zararlı ve viruslara dayanıklı bitkilerin geliştirilmesi konusunda ümit var sonuçlar vermektedir.
İNSANLAR İÇİN EN KÖTÜ OLAN DURUM
AYNI GÜN İLAÇLANIP, AYNI GÜN TÜKETİME SUNULAN ÜRÜNLERİN TÜKETİLMESİDİR.......!
ÖNEMLİ NOT:
YASAL DENETİMLER VE DÜZENLEMELER YAPILMAKTADIR ÜRETİCİLERİNDE BU KONULARDA BİLGİ SAHİBİ OLMALARI İÇİN BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZ VE İLAÇ ÜRETİM VE SATIŞ BAYİLERİ PESTİSİTLERİN KULLANIM HAKKINDA ÖLÇÜTLERİNİ BİLDİRMEKTEDİR.ÜRETİCİLERİMİZİN PESTİSİTLERİ KULLANIP HASAT ARASINDAKİ GEÇEN SÜRELERE ÖNEM GÖSTERMESİNİ VE GEREKLİ DENETİM VE DÜZENLEMELERİN YAPILMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZDİR.
UNUTMAYALIM Kİ PESTİSİTLER İNSAN VE HAYVANLARIN SAĞLIĞINA ZARARLIDIR.
Saygılarımla..
Yorum yapabilmek için üye olmalısınız Üye olun zaten üye iseniz giriş yapın