
Gelin Bir Deneyelim ! Tıbbi Aromatik Bitkiler
Tıbbi ve aromatik bitkiler, ülkemizin verimli topraklarında ekonomik olarak ekimi en az yapılan bitki türleridir. Geleneksel tarımın yaygın olduğu ülkemizde unutulan bitkilerdir. Klasikleşmiş ürünlerin aksine, birim alandan pazar bulunduğu takdirde getirisi en yüksek olacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve hatta gıda bakanlığı tarafından yüksek öncelikli destek programına alınması gereken bitkilerdir.
Bununla birlikte son yıllarda tıbbi aromatik bitkilerin üretimi TKDK destekleriyle projelendirilip, belli bir program dahilinde arttırılmış ve standartize edilmeye çalışılmıştır. Ancak bu yeterli olmamış ve birim alanda katma değeri en yüksek olan bu bitki tiplerinin standartizasyonu belli bir plana oturtulamamıştır. Halen çiftçilerimiz tarafından dağlardan ve yol kenarlarından toplanılarak sofralarımıza gelmektedir ( Örneğin: Sahlep ). Halbuki ülkede üretimi en fazla olan tahıl cinsi; buğdayın, kuru tarım göz önüne alınarak dekarda ortalama verimi 350 kg civarında olacağı varsayılırsa, bu tarladan senesine göre değişmekle birlikte 280 - 350 TL civarında gelir elde edilecektir. Ancak aynı tarla üzerinde kimyon yetiştirileceğini düşünürsek ortalama verim dekarda 70 kg olacağı varsayılırsa, bu tarladan senesine göre değişmekle birlikte 400 - 500 TL arasında gelir elde edilecektir.
Görüldüğü üzere ülkemiz tarlalarında en fazla ekimi yapılan bitki olan buğday, fiyat-performans açısından kimyonun gerisinde kalmıştır. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Bununla birlikte tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları çok çeşitlidir. Gıda, kozmetik, koku, ilaç ve alternatif tıpta kullanımları mevcuttur. Özellikle Asya ülkelerinde tedavi amaçlı kullanımının yoğun şekilde gerçekleştiği bilinmektedir.
Sonuç olarak, birim alanda katma değeri daha fazla olan tıbbi ve aromatik bitkileri üreticilerimiz için çok iyi bir alternatif oluşturmakta ve gelecekte üretimin standartizasyonunun sağlanmasıyla birlikte ihraç ürünler arasında önemli bir pay elde edeceği gelişmiş ülkelerin bu alandaki gelirleri göz önüne alındığında, aşikârdır.
Ülkemizin de bu pastadan büyük bir pay alması temennisiyle...
Yorum yapabilmek için üye olmalısınız Üye olun zaten üye iseniz giriş yapın